Hoop doet leven!

Hoop doet leven!

Na twee jaar corona-ellende dachten we toch zeker dat het ergste nu wel voorbij was. Totdat enkele weken geleden die verschrikkelijke oorlog uitbrak in de Oekraïne. De onvoorspelbaarheid van het oorlogsgeweld en de enorme toestroom van vluchtelingen uit de Oekraïne brengen ons opnieuw in een wereldwijde humanitaire crisis. In de talkshows op de tv wordt nu avond aan avond niet meer gesproken over virussen, maar over russen. Virologen en IC-specialisten hebben aan de talkshowtafels plaats gemaakt voor oud-legerleiders en defensiedeskundigen. Sinds de Tweede Wereldoorlog is ook bij ons de angst voor een oorlog nog nooit zo reëel geweest. En de gevolgen daarvan zijn al goed merkbaar. Alles wordt duurder. De energieprijzen stijgen fors en de koopkracht daalt verder. Ook in onze eigen gemeente Landgraaf zullen vele vluchtelingen uit de Oekraïne moeten worden opgevangen. We staan in deze tijd voor enorme uitdagingen! Er zal veel van ons worden gevraagd!

Een bekend gezegde luidt: “De hoop sterft als laatste in een mens”. Hoop doet inderdaad leven. Vooral in deze moeilijke en onzekere tijd is het belangrijk dat we hoop en vertrouwen behouden.

Hoop en vertrouwen vinden we ook in ons geloof. We zijn op weg naar Pasen. Het feest van de overwinning van het leven op de dood. Het feest van hoop en vertrouwen dat het goede het kwaad uiteindelijk zal overwinnen. Moge dan juist nu in deze voor ons allen donkere crisistijd het geloof in het Licht van Pasen ons de kracht geven om vol te houden en hoopvol uit te blijven zien naar een nieuw begin, een nieuwe toekomst. Een wereld waarin iedere mens mag leven in vrede en vrijheid!

Ik wens u allen alvast een Zalig Pasen!

Een hartelijke groet van uw pastoor,
Freek Jongen