Nu we er toch zijn…..

Nu we er toch zijn …..

Een aantal jaren geleden draaide op de Nederlandse televisie het bekende programma Nu we er toch zijn. De verslaggever gaat in de uitzending met een camerateam de straat op om de gastvrijheid van Nederland te testen. Hij belt bij willekeurige mensen aan en vraagt of hij even binnen mag komen. Bij de één vraagt hij om een kopje koffie, bij de ander om een boterham en bij het laatste adres vraagt hij zelfs of hij mag blijven slapen. Het viel mij telkens weer op hoeveel mensen bereid waren om spontaan mee te werken. Ze zwaaiden de deur wijd open en de verslaggever en zijn mensen mochten binnenkomen. Het waren vaak spontane ontmoetingen, waarbij mensen vaak dingen zeiden om eens goed over na te denken.

In de afgelopen jaren heb ik als pastoor in onze parochies al heel wat levensgeschiedenissen van mensen te horen gekregen. Hun vreugde. Maar ook hun zorgen. Hun verdriet. Om de kinderen. Om een verloren echtgenoot. Een ongeneeslijke ziekte. Problemen op het werk. Of vragen die ze bij het geloof hebben. Stuk voor stuk bijzondere ontmoetingen. Gewone mensen die, tussen twee slokken koffie door, heel diepzinnige dingen konden zeggen. Net als de verslaggever van het programma Nu we er toch zijn, voel ik mij in onze parochies op heel veel plaatsen zeer welkom!

Over enkele weken gaan we weer Kerstmis vieren. Hopelijk kunnen we u dan op het geboortefeest van Jezus weer gastvrij verwelkomen in onze kerkgebouwen. Niet zoals afgelopen jaar. Toen we in een lockdown zaten en op Kerstavond de deuren van het kerkgebouw zelfs gesloten bleven. Een hele bizarre Stille Nacht!

Veel belangrijker is eigenlijk de vraag: Hoe welkom is God eigenlijk in mijn leven? In de bloei van je leven, wanneer alles meezit, denken we vaak God niet nodig te hebben. Maar juist op momenten van tegenslag, ziekte en dood, als veel opgebouwde zekerheden dreigen weg te vallen, is God dikwijls onze enige houvast en steun. Weet dan dat u bij God altijd welkom bent. Zijn deur is nooit op slot, maar staat altijd op een kier. U kunt naar binnen, wanneer u wilt.

Ik wens u allen een Zalig Kerstfeest toe en ik hoop dat in het nieuwe jaar God een welkome plaats mag krijgen in uw hart!

Pastoor Freek Jongen