Oud en Nieuw

Oud en Nieuw

Onlangs zijn we weer aan een heel nieuw jaar begonnen. De één zal hopen dat de persoonlijke successen van het afgelopen jaar worden voortgezet. De ander hoopt de ellende van het afgelopen jaar snel achter zich te laten en ziet uit naar meer geluk en gezondheid. We hebben zeker niet op alles invloed. De meeste dingen komen ongevraagd op ons levenspad. Druk maken kunnen we ons eigenlijk alleen maar om dingen die we zelf in de hand hebben. Hoe ga ik om met tegenslag en succes? Hoe kijk ik tegen de ander aan? In ieder van ons zit wel een stukje onvrede: Als we ons ergeren aan elkaar, als we elkaar het geluk niet gunnen, als we onverschillig langs elkaar heen lopen!

In onze tijd moet alles steeds sneller. We snellen elkaar vaak voorbij. We hebben vaak moeite met wachten en we hebben vaak weinig geduld. Ook in het onderlinge communicatieverkeer. We zoeken wel met korte en vaak niets zeggende berichtjes contact met elkaar via de iphone en het internet, maar is er ook nog wel echt aandacht en tijd voor elkaar van mens tot mens, van hart tot hart? Facebook vrienden zijn nog lang geen echte vrienden! Dat is ook een van de redenen dat ik zelf niets tot weinig heb met social media. Ik zit niet opFeestboek, niet op Instagram, niet op Twitter en ook niet op dat Linke Ding. Alleen als ik bij het ontbijt een hardgekookt eitje heb, zit ik heel even op TikTok. Maar dit alles terzijde….

De jaarwisseling is ook altijd een goed moment om de balans op te maken. Niet alleen voor bedrijven, maar ook in je eigen leven. Blijf ik waar ik ben? Blijf ik halsstarrig vasthouden aan mijn eigen mening? Blijf ik de situatie in mijn familie, op het werk of in de vereniging zo negatief beoordelen? Of durf ik zelf te veranderen? Kies ik voor het relativeren van mijn eigen mening? Ben ik bereid om ook het goede in de ander te zien? Het levert je gegarandeerd minder ergernis en meer positieve energie op! Het nieuwe jaar is dan ook een mooi moment om oud zeer achter je te laten en jezelf en anderen nieuwe kansen te geven! Ik wens u allen een gezegend en gezond Nieuwjaar!

Een hartelijke groet van uw pastoor,

Freek Jongen