Prioriteiten

Prioriteiten

Het is in onze tijd heel belangrijk om prioriteiten te stellen. Veel mensen hebben het erg druk, er komt veel op hen af, er wordt vaak veel gevraagd, er zijn allerlei verwachtingen. En dan moet je duidelijke keuzes maken. Welk e-mailtje moet direct beantwoord worden, en welk mailtje kan gerust nog even wachten? Iedere situatie in het leven vraagt om andere prioriteiten. Als je ernstig ziek bent, stel je andere prioriteiten dan wanneer je kerngezond bent. Als iemand die je heel dierbaar is komt te overlijden, dan voel je wel aan dat al het andere ineens vervaagt en onbelangrijk is. Op zo’n moment is het zonneklaar voor je waar je de prioriteiten moet leggen.

Onze samenleving kwam de afgelopen weken van het coronaslot. Alles komt eindelijk weer op gang en we mogen gelukkig ook weer op vakantie. Voor menigeen zal het leven weer als vanouds doordenderen in de hoogste versnelling, vaak zonder veel reflectie en bezinning en in illusie van de leukigheid: zolang we maar genieten, laten we al het andere waaien!

In het afgelopen jaar heeft de coronapandemie ons allen geconfronteerd met de kwetsbaarheid van het menselijk leven. Morgen kan het zomaar anders zijn! Ik hoop vooral dat het effect van de coronacrisis mag zijn, dat we meer en bewuster over ons leven gaan nadenken. Wat willen we nu écht met ons leven? Wat is werkelijk belangrijk voor mij? Waar liggen mijn prioriteiten? Is dat die verre vliegreis, òf die dure auto? Maatschappelijke status en een groot aantal volgers op social media? Of toch eerder in vrede en in een goede verstandhouding samenleven met je geliefden, familie en vrienden?

Een goede vuistregel en leidraad om de juiste prioriteiten te stellen in het leven, is om je telkens af te vragen: Hoe belangrijk zal dit nu werkelijk voor mij zijn in het uur van mijn dood? Wat heb ik nodig om straks in vrede te kunnen sterven? Jezus Christus heeft ons laten zien dat het dan vooral aankomt op geloof, hoop en liefde. Meer dan de moeite waard om daar werk van te maken. Je kiest daarmee immers niet alleen voor duurzaamheid, maar zelfs voor eeuwigheid!

Ik wens u allen een hele fijne zomervakantie. Een tijd van rust en bezinning. Een tijd ook om de juiste prioriteiten te stellen, in het belang van uzelf en in het belang van de mensen met wie u het leven deelt!

U allen groetend,

Pastoor Freek Jongen