Quarantaine
Nog nooit eerder hebben we het woord quarantaine zo vaak gehoord en gebruikt als in de huidige coronatijd. Na een coronabesmetting moet je een tijdje in quarantaine. Opgesloten in je eigen huis. Geen fysieke contacten met anderen. Niet altijd even gemakkelijk, want het gaat tegen ons gevoel van vrijheid in. Het is dan ook een hele opluchting als je na een aantal dagen in quarantaine weer naar buiten kunt en kunt gaan deelnemen aan het sociale leven.
Anderen zitten geestelijk, in mentaal opzicht, in quarantaine. Helemaal opgesloten in zichzelf. Door gebeurtenissen en ervaringen uit het verleden, die onvoldoende verwerkt en geïntegreerd zijn en een voortdurende impact hebben op heden en toekomst. Ook dan kan het een hele opluchting zijn om de geestelijke quarantaine te doorbreken en naar buiten te treden. We zagen het enkele weken geleden gebeuren bij de onthullingen van het MeToo schandaal bij The Voice of Holland. Vrouwen, maar dat geldt natuurlijk ook net zo goed voor mannen, die opgesloten zitten in zichzelf. Niet met hun verhaal naar buiten durven te komen. Uit schaamte, uit angst, zelfs vanwege een schuldgevoel. Heel wat mensen zitten nog steeds in quarantaine, opgesloten in zichzelf, omdat ze ook in deze tijd niet met hun geaardheid uit de kast durven te komen. Ook uit schaamte, of uit angst voor de omgeving!
Ons geloof wil vooral mensen vrij maken. Jezus Christus is naar deze wereld gekomen om ons mensen te bevrijden van alles wat ons kleineert en ons belet om volledig mens te zijn. Een hoopvolle boodschap van bevrijding voor ons allemaal. Ieder mens is uniek en wordt door God bemind! Raak niet opgesloten in jezelf, maar kom naar buiten! Kijk niet langer verbitterd om, maar kijk liever positief en hoopvol vooruit! En blijf daarbij vooral jezelf, want er zijn in deze wereld al zoveel anderen! Als volgelingen van Jezus Christus zijn wij allen in deze wereld gezonden om onszelf en anderen vrij te maken. En dat doe je vooral door: meer na te denken bij ons doen en laten, minder te oordelen over anderen en elkaar eerder te vergeven! Het is aan ieder van ons om juist daarin het verschil te maken in de wereld van vandaag!
Een hartelijke groet van uw pastoor,
Freek Jongen