Wel de bal, maar niet de man …..

Wel de bal, maar niet de man …..

Als groot voetballiefhebber heb ik al heel wat wedstrijden gezien op tv en in het stadion. Bovendien heb ik in mijn jeugd ook zelf menig voetbalwedstrijdje gespeeld. Een van de eerste dingen die we leerden bij de pupillen was om altijd de bal te spelen en niet de man. Nooit met een gestrekt been op de tegenstander ingaan. De schade die je daarmee kunt aanrichten, is vaak niet te overzien.

Nu wordt vaak gezegd dat profvoetballers een voorbeeldfunctie hebben. Wat je op het voetbalveld ziet, zie je ook vaak terugkomen in de samenleving. En daarmee bedoel ik zeker niet alleen de moderne kapsels van onze huidige generatie voetbalsterren, die bij menigeen navolging vinden. Maar ook de manier van omgaan met elkaar. Het was al bekend dat in de social media mensen elkaar vaak respectloos en genadeloos onderuit halen. Maar ook in menig politiek debat, of het nu is in de Tweede Kamer, het Provinciehuis of de raadszaal van het gemeentehuis, wordt steeds vaker keihard op de man gespeeld en worden de bal en het doel uit het oog verloren. Men vliegt er met een gestrekt been in. Met snoeiharde bewoordingen en respectloze vergelijkingen probeert men de ander zoveel mogelijk te beschadigen, zodat de betreffende persoon buiten spel komt te staan en zo snel mogelijk gewisseld moet worden. De poppetjes zijn belangrijker geworden dan de inhoud!

Begrijp mij niet verkeerd. Dingen die niet goed gaan moeten aangepakt worden en personen die grote fouten maken moeten op de blaren zitten. Maar zijn we in de huidige afrekencultuur nog wel voldoende genadig en barmhartig voor elkaar? Geven we iemand nog een volgende kans? Krijgt de ander nog de mogelijkheid om het vertrouwen terug te winnen? Aan oppositievoerders en criticasters hebben we doorgaans geen gebrek, constructieve verbinders zijn daarentegen zeldzamer!

Juist in onze tijd, waarin op social media en in het politieke debat, praten het steeds meer aflegt tegen roepen, argumenteren tegen schreeuwen, moeten wij een baken zijn van correctheid en goede omgangsvormen door te verbinden in plaats van afstand te scheppen, door op te bouwen in plaats van af te breken. Niet voor niets spreekt paus Franciscus zo vaak over barmhartigheid in de omgang met elkaar: meer nadenken, minder oordelen en eerder vergeven! Oftewel in voetbaltermen: wel de bal spelen, maar niet de man! Het voetbalspel wordt er leuker door en ons samenleven aangenamer!!

U allen groetend,
Pastoor Freek Jongen